Sad Song
☣ Monsters are real and ghosts are real too. They live inside us, and sometimes, they win. ☣
Check!
- Snälla läs allt.
Var fysisk
Forskning visar att de fyra första minuterna hemma efter jobbet sätter känslan för resten av kvällen. Är du hemma först, avbryt då det du gör när din partner kommer hem och krama hen. ”En kram, även om det bara är 10 sekunder, ökar oxytocin som finns i hjärnan och gör att du känner samhörighet, säger parterapisten Bob Taibbi till Goodhousekeeping.com.
2. Visa tacksamhet
Glöm inte bort att med jämna mellanrum påminna dig själv om varför du blev kär och varför ni blev tillsammans. Tänk igenom de bra sidorna hos din partner och visa din tacksamhet så ofta du kan. Du kan i stället för att tacka bara tacka för maten också säga att den andre är en duktig kock till exempel.
3. Ha roligt ihop
Det låter så självklart men det är också vetenskap. Forskning som gjorts vid universitetet i Denver visar att par som tar sig tid att göra roliga aktiviteter tillsammans håller ihop längre. ”Ju mer du investerar i er vänskap och att ha roligt tillsammans, desto lyckligare kommer relationen att bli, säger Howard Markman på universitetet som jobbat med studien, till Goodhousekeeping.com.
4. Sov naken
En ny studie visar att bästa sättet att hålla ihop är att sova just naken med varandra. Undersökningen visar också att våra beteenden i sovrummet påverkar. Hälften av oss blir irriterad när den andre äter i sängen, 59 procent avskyr smutstvätt på golvet och 23 procent hatar när dess partner använder sockor i sängen.
5. Kyss varandra
Man har studerat par som varit tillsammans länge och fortfarande är lyckliga. Där visade det sig att frekvensen av kyssar, mer än av sex, är kopplat till en trygg och stabil relation. Enligt flera rapporter ökar det nivåerna av oxytocin som gör att vi stressar ner på ett naturligt sätt. Det ökar också endorfinerna, våra må bra-kemikalier, och när vi byter spott stiger dopaminet - vilket gör att vi får den där romantiska feelingen.
6. Visa att du ser förändringar
Efter lång tid ihop kan hända att man slutar ”se” varandra. Då försvinner också spänningen. Passion kräver engagemang. ”Bara för att du slutat lägga märke till saker betyder inte det att den andra slutat förändras”, säger Harvard-psykologen Ellen Langer till Psychology Today. Studera den andra och notera fem saker som är annorlunda.
7. Gräla
Det är inte bara oundvikligt utan faktiskt också nödvändigt, att bråka. Enligt en studie som publicerades i American Psyhologist kan det hjälpa relationen i längden att ta upp beteenden du inte gillar hos din partner, och att bli arg. Men blir du så arg att du inte kan prata, skriv då i stället ett mail, förslår Karen Elizaga, livscoach och författare. Se också till att vara konstruktiv och berätta varför du blir upprörd, erbjud en lösning och påminn din partner att du älskar hen.
8. Högre utbildning och äldre man
En ny studie gjord i Schweiz visar att de par som hållit ihop länge hade som gemensamt att de inte har gått igenom skilsmässa tidigare och att kvinnan är minst fem år yngre än mannen. Men allra störst skillnad gjorde utbildningen, har hon högre utbildning än mannen så har paret åtta gånger så stor chans att hålla ihop.
9. Ha en öppen dialog
Prata om allt. Allt ifrån att berätta vad ni åt till lunch, problem på jobbet till sexfantasier. Sexlivet kan ju som bekant trappas ned med åren. Ett bra sätt att liva upp det igen är att berätta om sina fantasier. ”Allt handlar om att du måste våga lita på din partner och våga känna dig utlämnad och sårbar. Och skratta inte åt den andres fantasier”, säger Charles Orlando, relationsförfattare, till Goodhousekeeping.com.
10. Varva ned
Vi måste alla ladda våra batterier. Ta ledigt emellanåt, bryt rutiner och ge dig ut på små äventyr, ensam eller tillsammans. Ny energi och nya perspektiv utlovas. Viktigt också att varva ned i vardagen, fem till tio minuter mindfulness där du är närvarande i nuet räcker.
11. Se det positiva
Livet är fullt av överraskningar. Och alla är inte positiva. Att grotta ned sig i elände leder aldrig till något bra. De som i stället kan tänka ”vad kan vi lära oss av detta?” mår bättre i längden.